Video Aspect Ratio: 16:9

Linden Erven te Uffelte

Een fraaie dorpse uitbreiding

Linden Erven te Uffelte

Een fraaie dorpse uitbreiding

Naar de woningen

Ruimte in architectuur

Ruim opgezet

Vrijstaand en geschakeld

Over Linden Erven; 

een nieuwe landelijke dorpsrand in Uffelte

Linden Erven (1.3 hectare) wordt in het dorp en landschap ingekleed door tuinen, hagen, bomen, veldjes en een boomgaard. Maar er is ruimte gelaten om het bestaande groen, en de overvloedige ruimte, te kunnen beleven. Van binnenuit en van buitenaf. Binnen Linden Erven is ieder afzonderlijk erf te beschouwen als een ensemble van bebouwing, geïnspireerd op een Uffelts erf. Zo’n Uffelts erf bestaat veelal uit een boerderij met daar om heen bijgebouwen zoals bakhuisjes, schuren en hooimijten. Ieder erf is net weer even anders, het ene wat groter, het andere wat kleiner. Samen vormen ze een geheel. Zo ook op Linden Erven.

Het uitzicht?

Clusters en erven

Vanaf de zuidelijke entree wordt over de erfweg via het ‘brinkje’ op het eind een zicht op het open land richting het kanaal

gegarandeerd. Het weitje met fruitbomen aan het erf in het midden van de locatie vangt de blik vanaf de Rijksweg

en geeft het dorp een open groen gezicht. De tuinen naar het open land zijn groot en worden omgeven door hagen.

Bij de noordelijke entree vanuit de Lindenlaan ligt een open veldje dat het zicht richting het kanaal garandeert. Achtertuinen

worden naar bestaande achtertuinen gericht, voorkanten naar het landschap en het erf. Via het voetpad

langs de zuidkant van de locatie kom je bij de andere erven en ontstaat een ‘rondje’ voor fietsers en voetgangers.

Landelijke planconcept

Een individueel erf bestaat vaak uit een woonhuis met schuren, maar door de typologie van hoofd- en bijgebouwen te vertalen kunnen er toch meerdere wooneenheden gecrëeerd worden. Juist ook in een verscheidenheid van groter en kleiner, rijker en soberder. Als de structuur en de typologieën goed zijn kan de architectuur meer vrij zijn. Dat wil zeggen, die hoeft niet historiserend of traditioneel te zijn; bij voorkeur niet zelfs. 

We zoeken naar innovatie gebaseerd op traditie.

Linden Erven (1.3 hectare) wordt in het dorp en landschap ingekleed door tuinen, hagen, bomen, veldjes en een boomgaard. Maar er is ruimte gelaten om het bestaande groen, en de overvloedige ruimte, te kunnen beleven. Van binnenuit en van buitenaf. Binnen Linden Erven is ieder afzonderlijk erf te beschouwen als een ensemble van bebouwing, geïnspireerd op een Uffelts erf. Zo’n Uffelts erf bestaat veelal uit een boerderij met daar om heen bijgebouwen zoals bakhuisjes, schuren en hooimijten. Ieder erf is net weer even anders, het ene wat groter, het andere wat kleiner. 

Samen vormen ze een geheel. Zo ook op Linden Erven. 

Beeldkwaliteitsplan

Er is een duidelijk wensbeeld voor de bebouwing op Linden Erven: landelijk, dorps, en refererend aan de oorspronkelijke boerenerven, zoals die aan de noordzijde van Uffelte nog aanwezig zijn. De inspiratiebeelden in het beeldkwaliteitplan verwijzen hiernaar. 

Natuurlijk kunnen de oude boerenerven niet letterlijk herbouwd worden in deze nieuwe dorpsuitbreiding van Uffelte, er worden geen boerderijen gebouwd maar eigentijdse woningen. En de afmetingen van de erven zullen ook heel anders zijn, voornamelijk kleiner. 

Maar de sfeer en uitstraling van Linden Erven moeten duidelijk overeenkomsten hebben met de oorspronkelijke boerenerven. 

Landschapsplan

Groen, ruim en toch besloten: Linden Erven kenmerkt zich door relatief ruime tuinen met een flinke haag er om heen. Erfbomen zorgen voor schaduw en weerspiegelen de seizoenen. Smalle tuinpaden langs de woningen op verbinden de tuin met het erf. Simpele houten hekwerken markeren de erfgrens. Ruimte genoeg om uw erf- en tuinwensen ten uitvoer te brengen! 

Landschapsplan

Bomenplan

Boomgaard

Hagen

Openbaar gebied

Parkeren

Natuurlijk Uffelte

Uffelte is een typisch Drents dorp op de flank tussen de es en het beekdal met daartussen het kanaal als rechte lijn. Met 1.440 inwoners (febr.2013) maakt Uffelte deel uit van de Gemeente Westerveld in Drenthe. Het is een esdorp ten noordoosten van Havelte, ten zuidwesten van Diever en ten noordwesten van Ruinen.

Vanuit Linden Erven kunt u werkelijk de meest prachtige wandelingen en fietstochten maken, zomer en winter. Uffelte kent namelijk een uitgestrekt en zeer divers achterland. Bos, akkers, heidevelden en weilanden met hier en daar een boerderij wisselen elkaar in een aangenaam tempo af.

Uffelte heeft een openbare basisschool, kent een zeer rijk verenigingsleven en beschikt over een modern dorpshuis. Buurdorp Havelte heeft alle voorzieningen waaronder een grote supermarkt (AH), postkantoor, slager, bakker, veel horeca en een golfbaan. Voor uitgebreide boodschappen kunt u goed terecht in Meppel of Assen. Tegenover Linden Erven ligt een bushalte die Uffelte met Meppel en Assen verbindt.

Op fietsafstand van Uffelte liggen de dorpen Havelte, Ansen, Ruinen, Dwingeloo en Diever; alle prachtige esdorpen met leuke winkeltjes , terrasjes en restaurants. Ook kinderen kunnen hier prima terecht.