Strandwoning opgeleverd

ErfGoed heeft samen met La4sale en B+O Architects in het Zeeuwse Nieuw Haamstede aan de Strandweg een bijzonder woonhuis in een natuurtuin ontwikkeld en gebouwd.

De kavel van 5.000 m2 was volledig overgroeid en overgenomen door de natuur. We wilden die natuurkwaliteit zoveel mogelijk behouden en ook de opdrachtgevers wilden het liefst ‘in het duinlandschap’ wonen en niet een ‘aangeharkte tuin’ om hen heen.
Samen met La4sale is de kavel met beleid opengemaakt, waardoor er ruimte ontstond voor de nieuwbouw. Niet pal aan de voorzijde, maar op een bescheidener positie meer achterop, zodat niet het gebouw maar de natuur het beeld zal domineren. Als het zorgvuldig ‘duintuinontwerp’ eenmaal volgroeid is zal dit ervoor zorgen dat het huis uiteindelijk weer helemaal integreert in de natuurlijke omgeving.

De bijzondere ruitvorm van de kavel was leidend voor de vorm van het woonhuis, dat een bruto vloeroppervlak heeft van 575 m2. Het woonhuis is op een nieuw duin van een meter hoog gebouwd, zodat er uitzicht is gecreëerd op het zich aan de voorzijde openende duinlandschap van de Zeeuwse kust. Lage duinvormen in de ruimte voor het huis sluiten hierop aan en halen het duinlandschap als het ware naar binnen. Ook in beplanting is daarop aangesloten.

De grote kap is kenmerkend voor het woonhuis. Door de hoge vides en grote glazen puien lopen binnen en buiten in elkaar over. De woonkamer ligt geborgen en intiem dieper het huis in, terwijl de keuken en eetkamer volledig uitzicht bieden op de duinen. Materialen en kleuren sluiten hier respectvol op aan.
Het bijzonder hekwerk in de poort, ontworpen door Hanneke Clabbers, is een abstractie van de Duindoorn. Met deze kenmerkende struik uit de omgeving betuigen de bewoners op expressieve wijze hun liefde voor dit landschap.

Architectuur

Ontwikkeling en Bouw; ErfGoed Landelijk Bouwen
Architectuur – B+O Architects
Landschap en stedebouw – La4sale / Buro Clabbers
Foto – Limitfotografie
Reactie plaatsen