ErfGoed landelijk bouwen
Kerkenweiden Bergharen
Michiel Dekker
Kerkenweiden Bergharen
11/27/2023
1 min
0

Ontwerpbestemmingsplan 23 woningen Kerkenweide ter inzage

11/27/2023
1 min
0

Bergharen krijgt er 23 nieuwe woningen bij door nieuwbouwplan Kerkenweide. De woningen in dit plan bestaan uit verschillende typen. ErfGoed en Van den Bosch Vastgoed ontwikkelen en bouwen het plan. In hun uitgebreide voorbereiding namen zij landschap, de cultuurhistorische setting en de mening van de buurtbewoners mee.

Twee overeenkomsten gesloten

De ontwikkelaar en gemeente Wijchen hebben overeenstemming over plan Kerkenweide. Er zijn onder andere afspraken vastgelegd over de vrijstaande woningen, twee-onder-één-kapwoningen, rijwoningen en levensloopbestendige woningen. Voor 11 woningen wordt bijvoorbeeld de verkoopprijs maximaal €355.000,- vrij op naam. Daarnaast hebben de ontwikkelaar en woonstichting De Kernen een intentieovereenkomst gesloten. Hierin spraken zij af dat De Kernen 4 sociale huurwoningen in het plan gaat bouwen en verhuren.

Plan Kerkenweide

De woningen komen aan de westelijke rand van de kern van Bergharen. Ze kijken uit op de twee grote kerken van het dorp. Deze geven de plek een sterke dorpssfeer. De agrarische landerijen en de bijzondere boerderijachtige gebouw typen eromheen geven deze plek tegelijk een hele landelijke sfeer. Het doel is om beide sferen te bewaren en sterker te maken. Daarom komen er veel ruimte en groene plekken tussen de woningen. Hierdoor blijft het uitzicht op de kerken en de omgeving bestaan. En past het plan goed bij de landelijke en historische sfeer van het dorp.

Het plan Kerkenweide is een paar keer aangepast en verbeterd naar de wensen van de buurtbewoners. Zij zagen onder meer graag het herstel van een oud historisch wandelpad van de kerk naar de pastorie. Ook vond een cultuurhistorisch onderzoek plaats naar de invloed van het plan op de twee kerken, de oude gebouwen en het landschap. Het beeldkwaliteitsplan beschrijft de conclusies uit dit onderzoek en de complete kwaliteit van het woningbouwplan. De dorpsbouwmeester, de monumentencommissie en de verschillende vakspecialisten van de gemeente hebben het beeldkwaliteitsplan en de verschillende onderzoeken besproken en gecontroleerd.

Bekijken ontwerpbestemmingsplan 

Het ontwerpbestemmingsplan voor plan Kerkenweide is vanaf 30 november te bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl. Bekijkt u het bestemmingsplan liever in het Huis van de gemeente? Maak dan een afspraak via telefoonnummer 088 – 432 70 00.


Reacties
Categorieën